Lesníci zbierajú šišky jedlí, aby vypestovali ďalšie stromy

06.10.2013 Poprad

Tatranská Lomnica 6. októbra (TASR) – Od septembra sa do korún jedlí v Tatranskom národnom parku (TANAP) štverajú zberači šišiek a zbierajú semená pre budúcu výsadbu stromov.
"Jedľa biela je jedným z dvoch tatranských ihličnanov, ktorým sa šišky rozpadajú ešte na stromoch. Preto je dôležité zbierať ich v období, keď je semeno už zrelé, ale šišky sú ešte celistvé, bez známok rozpadu," informuje Ján Marhefka z odboru starostlivosti o lesy Štátnych lesov TANAP.
Podľa jeho ďalších slov tatranskí lesníci nazbierali v tomto roku 725 kilogramov šišiek jedle bielej. Uskladnili ich pod strechou Strediska genofondu drevín v špeciálnej sušiarni, aby sa šišky presušili a následne sa z nich vylúštili semienka. Z tohto množstva vylúštia približne sto kilogramov semena, z čoho dokážu lesníci dopestovať približne 300.000 až 500.000 semenáčikov jedle a približne rovnaké množstvo výsadby schopných sadeníc.
Semeno jedle bielej podľa Marhefku vysejú ešte v tomto roku na výsevných rámoch, aby sa dopestovali semenáčiky. Po dvoch rokoch budú semenáčiky preškôlkované a po piatich budú dopestované sadenice schopné výsadby.
V Tatranskom národnom parku už lesníci nazbierali v priebehu septembra aj 15 kilogramov semena javora horského a v najbližšom období sa zamerajú na zber semien buka. V zimných mesiacoch zo stromov poputujú na vylúštenie a dlhodobé uskladnenie ešte semená smrekovca opadavého a smreka obyčajného.
 

Vyberte región

mark